10 Maddede Stratejik Pazarlama

Stratejik bir pazarlama planını şekillendirmek son derece zor bir süreç. Ama zorluğuna aldanıp şirketinizin geleceğinde kritik rol oynayan planlama işini hafife almamalısınız. Çeşitli planlama yöntemleriyle kısa ve uzun vadede hangi adımları atacağınızı kurgulayabilir ve buna uygun hareket ederek başarıyı yakalayabilirsiniz. Peki, stratejik planlama yaparken hangi yolu izlemelisiniz?

Mevcut durumunuzu değerlendirin. Şirketinizi yeni bir döneme hazırlamadan önce mevcut durumunuzun ne olduğunu tespit etmelisiniz. Hangi pazarlama stratejilerinin size uygun olduğunu ve hangilerinin işe yaramayacağını belirlemek için bir değerlendirme yapın. Mümkünse, bu süreçte şirketin dışına çıkıp müşterilerinizin mevcut pazarlama uygulamalarınızdan memnun olup olmadığını öğrenmeye çalışın.

Tüm birimlerden rapor isteyin. Üst düzey yönetim kademesinin gözlemleri mevcut durum değerlendirmesi yaparken kısıtlı kalabiliyor, uygulama aşamasında yapılan bazı hatalar gözden kaçabiliyor. Bunun önüne geçmek için tüm birimlerden uygulama raporları isteyin. Uygulama, kâğıt üzerinde göründüğünden çok daha zordur ve bunu en iyi anlatabilecek olanlar, o zorluğu bizzat yaşayan ekiplerinizdir.

Hedeflerinizi belirleyin. Planlamanıza ilişkin gerçekçi hedefler belirleyin ve her bir hedefin zaman çizelgesi konusunda net açıklamalar yaparak çalışanlarınızın kafasında sorunsuz bir takvim oluşturun. Böylece, gelecek dönemlerde kurguladığınız süreçlerin başarısını değerlendirmek istediğinizde, bu hedeflerin ne kadarını tutturabildiğinize dair elde edilebilir ve ölçülebilir verilere ulaşabilirsiniz.

Hedef kitlenizin kim olduğunu bilin. Hedefleriniz ile kitlenizin buluşmasının hayati bir önem taşıdığını biliyorsunuz. Aksi takdirde onlara ulaşmanız ve hizmet vermeniz mümkün olmaz ve yaptığınız bütün çalışmalar boşa gider. Müşteri alışkanlıkları ve tercihleri her yeni ürün ve hizmetle yeniden şekilleniyor Stratejik planlamanızı yaparken, hedef kitlenizi daha derinden tanımanızı sağlayacak araştırmalarda geçen yıldan farklı unsurlara odaklanmaya gayret edin.. Böylece geçen yıla ek olarak pazarınızı etkileyen unsurlarla ilgili verilere ulaşabilir ve planınızı bir an evvel gözden geçirebilirsiniz.

Rakiplerinizi yakından takip edin. Sektörünüzün lideri olduğunuzu ve rehavete bağışıklığınız olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede art arda hatalar yapacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu düşünce şirketinize hâkim olmaya başladığında, hangi sektörde olursa olsun “rakipsiz şirket” diye bir şey olmadığını kendiniz dahil herkese hatırlatın ve rakiplerinizi hafife almayı bırakın. Üstelik, yakından izlemeniz gerekenler arasında sizin sektörünüz dışında faaliyet gösteren şirketler olduğunu da unutmayın.

Sektör araştırmanızı yapın. Yapacağınız araştırmalar, stratejinizin doğru unsurları içerdiği ve doğru hedeflere yöneldiği konusunda veri sunacaktır. Sektörün ihtiyaçlarını bilmek, hedefinize giden yolu döşeyecek taşlardan biridir. Bu araştırmalar dünyanın her yerindeki müşteri eğilimlerini içerebileceği gibi size özel olarak seçilmiş odak gruplara yöneltilen sorular da olabilir. İhtiyacınıza göre çeşitli yöntemler belirleyebilirsiniz.

Her hareketinizin “gerekçesini” hazırlayın. Tüm gerekli veriyi toplayıp analizinize hangi noktadan başlayacağınıza karar verme aşamasına geldiğinizde, tam olarak hangi sorulara cevap aradığınız konusunda herhangi bir kafa karışıklığı yaşamıyor olmalısınız. Planınızın en önemli sorusunun “neden” olduğunu unutmayın.

Stratejinizi belirleyin. Artık hedeflerinize, hedef kitlenize ve araştırmalarınıza uygun bir strateji belirlemeye hazırsınız. Stratejiniz, sizi hedeflerinize mantıklı bir şekilde ulaştıracak bir plan ortaya koymalı. Satışları artırmak, marka bilinirliğini artırmak ya da yeni bir ürün piyasaya sürerek kâr elde etmek gibi hedefler pazarlama stratejinizin temelini oluşturabilir.

Pazarlama taktiğinizi, bütçenizi ve kaynaklarınızı belirleyin. Hedeflerinizin stratejinize paralel bir çizgide ilerlemesini sağlamak için üç temel konu üzerine detaylı bir şekilde düşünmeniz gerekiyor: Sahada hangi taktikleri uygulayacaksınız? Hangi departmana ne kadar bütçe ayıracaksınız? Kaynaklarınız elinizdeki iş için yeterli mi yoksa desteğe ihtiyacınız var mı?

Planınızı test edin. Şimdi her şey hazır ve sıra uygulamada. Elinizdeki planın işe yarayıp yaramayacağını görmek için biraz zamana ihtiyacınız var. Size gerektiğini düşündüğünüz zaman aralığını belirleyin ve stratejik planınızın takviminize ayak uydurup uydurmadığını değerlendirip başarınızı ölçün. Aksaklıkları erkenden tespit edin ve geç olmadan gerekli değişiklikleri uygulamaya koyun. İteratif süreçler kurgulayarak çözüm üretme konusunda çevik davranın.

Sosyal Medya'da Paylaş:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram