Ne Kadar Aşk O Kadar Satış

Marka Strateji Danışmanı ve Yazar Didem Moralıoğlu, Perakende sektöründe marka olabilmek için fikirler üretiyor, marka algısını yeniden yaratıyor. Moralıoğlu bu hafta Perakende.org’ta marka olmak için sadece matematiğin yetmediğini ve aşk markası olmak gerektiğini yazdı.

“Love Marks” yani “Aşk Markası” stratejisini ilk uygulayan deha Saatchi&Saatchi’nin dünya CEO’su Kevin Roberts’tır. Ürün ve tüketici arsındaki duygusal bağa işaret eden Roberts, marka olmanın ve her devirde hep marka kalmanın en önemli sırrını da açıklamıştır böylece. Tüketici ve ürün arasındaki aşk ne kadar güçlüyse ve aralarındaki ilişki ne kadar sadakatle ilerliyorsa işte o kadar değerli bir marka olunuyordu aslında.

“Başarmak için önce hissetmek gerekir, sonra da hissettirmek” diyen Roberts, tüketicinin algısında sevgi ve saygı yaratabilmenin marka olmak açısından hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizer. Ona göre bu başarıyı yakalayabilmek için üç şart vardır;
1.Gizem: Her markanın bir hikâyesi olmalıdır. Bu hikâye ne kadar gizemli olursa o kadar ilgi uyandırır.
2.Tutku: Marka olarak ne kadar çok duyuya hitap ederseniz tüketiciler tarafından o kadar çok tercih edilirsiniz. Vazgeçilmez olmanız ne kadar çok duyuya hitap ettiğinizle ilgilidir.
3.Samimiyet: Bağlılık, empati ve tutku oluşturabilmelisiniz.

Kevin Roberts, “Lovemarks Etkisi” adlı kitabında, günümüzde tüketicilerin yüzde 80’inin duygusal, yüzde 20’sininse rasyonel olduğunu açıklar. Bu ne demek mi oluyor? Şöyle özetleyeyim: Tüketici, alışveriş yaparken kalbiyle düşünür demek… Ürünü alıp almama konusunda karar verirken, ihtiyacı olup olmadığından çok kalbinin sesini dinlemeyi tercih eden tüketici, mantığının sesini değil, kalbininkini dinlemeyi tercih eder.

Amerikalı bir nörologun bu konudaki tezi bence kesinlikle unutulmaması gereken bir veridir: “Duygu ile mantık arasındaki temel fark duygunun eyleme, mantığında sonuçlara yol açmasıdır. Ne kadar duygu, o kadar eylem…”

Markacılığın matematikle hallolabileceği fikrini taşıyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz. Algı duygularla yönetilir, sayılarla değil ve duygusal stratejiler yapabilmek için bir takım önemli parametrelere sahip olmak gerekir.

Sosyal Medya'da Paylaş:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram