Marka Strateji Danışmanı ve Yazar Didem Moralıoğlu, Perakende sektöründe marka olabilmek için fikirler üretiyor, marka algısını yeniden yaratıyor. Moralıoğlu bu hafta Perakende.org’ta sizler için başarılı olmanın bir süreç olduğunu ve bu süreçlerin neler olduğunu yazdı.
Neden hep ünlü, başarılı kişilerin bir başarı hikâyeleri vardır, hiç düşündünüz mü? Çünkü hiçbir başarı kolay elde edilmemiştir. Engelleriyle, zorluklarıyla ve mutlu sonlarıyla kendi başına bir hikâye oluşturur. Biz hikâyenin çoğunlukla hep “mutlu son” kısmını gördüğümüz için, başarının da aslında öğrenebilen bir şey olduğunu, çokça çaba ve sabır gerektirdiğini göz ardı ederiz.
Dünyanın en büyük şirketlerinden Microsoft’un kurucusu Bill Gates’i düşünün. İyi bir golf oyuncusunu, mesela TigerWoods’u düşünün. Birbirinden başarılı ameliyatlar gerçekleştiren ünlü bir cerrahı düşünün. Hepsinin ortak özelliği nedir? Yaptıkları işte başarıyı yakalamış olmalarıdır. Hayal etmişler, kendilerine inanmışlar, sebatla ve azimle baş koydukları yolda ilerlemişlerdir. Bu kararlılık ve sabır da onlara başarıyı getirmiştir. Aslında hepsinin ortak sırrı nedir biliyor musunuz? Nasıl başarılı olunabileceğini öğrenmişlerdir.
Ancak, endişe etmeyin, çünkü başarılı olmayı öğrenebilmek de aslında bir süreçtir.
-Bunun için öncelikle kendinizle yüzleşmeniz gerekir. Başarı elde etmek istediğiniz konuda veya alanda ne kadar isteklisiniz? Karşınıza çıkan engellerin sizi yıldırmasına izin vermeden o zorlu yolda sabırla ilerleyebilecek misiniz?
-Kendi kendinizle gerçekten samimi bir şekilde yüzleştikten sonra düşündüğünüzü yapmak üzere harekete geçmeniz gerekir. Unutmayın, insanın bilinçaltında hep başarısızlık bilgisi saklıdır. Eğer bir an önce harekete geçmezseniz ya bilinçaltınız ya da dış etkenler sizi durduracaktır.
-Harekete geçtiğiniz anda başarıya giden önemli bir aşamaya geçersiniz. Bundan sonrası çok çalışmak, sabırla çalışmaktır. Bu noktada yine sizi durdurabilecek engeller önünüze çıkacaktır. Birincisi para, ikincisi de çevrenizdekilerin söyledikleridir. Kazandığınız paraya, negatif yorumlara itibar etmeden yolunuzda ilerlemeniz gerekecektir.
-Bu noktada sizi bekleyen belki aylarca, belki yıllarca çalışmak olabilir. 10 bin saat teorisini duymuş muydunuz? Bu teoriyi ortaya atan MalcolmGladwell, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10 bin saat o konu üzerinde çalışılması gerektiğini söyler. Evet, belki sizin de başarmak için 10 bin saat çalışmanız gerekecektir.
-Engellerle karşılaştığınızda en başa dönerek veya kaldığınız yerden devam ederek amacınıza ulaşırsınız. Başarmak aslında göreceli bir kavramdır. Size göre başarı olan, bir başkasına göre olmayabilir. Bunun en temel iki kıstası da, amacınıza uygun sonuç alıp almadığınız ve kendinizi şaşırtıp şaşırtmadığınızdır.
-Eğer amacınıza ulaştıysanız ve kendinizi şaşırtabildiyseniz: Tebrikler! Artık, siz de başarılı olmayı öğrendiniz demektir.